Știați că sănătatea oculară și performanța vizuală țin atât de modul în care se formează ochiul în viața intrauterină, cât și si de dezvoltarea acestuia în anii copilăriei și adolescenței ?

Dacă părinții noștri sunt sănătoși oftalmologic, avem o probabilitate semnificativă să fim sănătoși ocular la rândul nostru. Însă absența afecțiunilor oftalmologice la părinți nu exclude în totalitate prezența din momentul nașterii sau apariția în perioada creșterii a viciilor de refracție (defecte oculare care implică corecția vederii cu ochelari sau lentile de contact).

Putem să ne gândim la ochiul uman ca la un organ care crește o dată cu corpul nostru, chiar dacă nu există un raport de directă proporționalitate între cele două. Din momentul în care un copil vine pe lume ochii sunt supuși unui proces numit emetropizare , în care componentele globilor oculari se modifică astfel încât aceștia să atingă nivelul vizual maximal ulterior. Modificările intereseză toate componentele implicate în puterea de refracție a ochiului:lungimea axială a globului ocular (care crește), grosimea cristalinului (care se reduce) și curbura corneană (corneea se aplatizează),primele două fiind cele mai importante. Schimbările sunt foarte rapide in primii 3-4 ani de viață, cu o reducere a ritmului acestora după această vârstă.

Creșterea oculară depinde de factori genetici , dar și de mediul de viață. În ultimii ani, copiii sunt expuși perioade îndelungate la activități care solicită vederea la aproape, în lumină artificială ( citit, scris,colorat, ecrane), care accentuează ritmul de alungire a globilor oculari. Lumina naturală , pe de altă parte, stimulează producția de dopamină, care încetinește elongarea ochilor. Dacă , mai ales în perioada de școlarizare, ochii copilului vor avea o creștere rapidă, un copil sănătos (emetrop) va deveni miop (incapabil să vadă clar obiectele la distanță),prezența miopiei la părinți nefiind obligatorie.

Miopia nu este doar o cifră pe o prescripție de ochelari. Aceasta este o afecțiune progresivă, care crește riscul de boli oculare asociate ( dezlipire de retină, cataractă, glaucom) și care , din fericire, are metode de control eficiente la majoritatea copiilor miopi, astfel încât calitatea vieții lor să nu fie afectată. Întrucât miopia poate să apară, prin mecanisme diferite, atât la copil cât și la adultul tânăr, controalele oftalmologice în ritmul indicat de medicul oftalmolog sunt esențiale pe toată perioada copilăriei și adolescenței și la un copil sănătos ocular.

Sevan Simona • 29 august 2024 • Educație Parentală

Înapoi la articole