Ca părinte poate ți-ai pus întrebări despre cum vede lumea copilul tău. Învățarea , dezvoltarea cognitivă a copiilor , precum și descoperirea mediului înconjurător se produc într-un procent covârșitor pe baza informațiilor vizuale, însa cei mici nu știu cum este să ai vederea fiecărui ochi la nivel maximal și adesea nu manifestă semne care să atragă atenția asupra vreunui deficit vizual. Nu există nici o modalitate precisă de testare a vederii copilului acasă, iar copiii se descurcă adesea fără probleme și cu un nivel vizual redus la 40-50% din normal, în perioada de preșcolar.

Întrucât vârsta școlarizării poate fi tardivă pentru diagnosticul anumitor afecțiuni există ghiduri care trasează linii clare menite să orienteze atât părinții, cât și medicii pediatri și oftalmologi asupra ritmului evaluărilor oftalmologice la copil.
* Intervalul 6 luni-1 an : se indică primul consult oftalmologic de rutină
* Vârsta de 3 -3.5 ani :se recomandă al doilea consult oftalmologic, dacă medicul curant nu v-a sfătuit să urmați un alt ritm al evaluărilor
* Vârsta de 6 ani:înainte de începerea școlii se indică al treilea consult oftalmologic
* Intervalul 6-15 ani : se recomandă un consult oftalmologic la interval de doi ani, întrucât această perioadă se asociază cu un risc crescut de dezvoltare a miopiei școlarului, afecțiune progresivă , care necesită un diagnostic precoce pentru a putea fi controlată.

Nu există limită de vârstă pentru consultul oftalmologic . Astfel, dacă copilul dumneavoastră prezintă orice semn de alarmă vă recomăndam să nu amânați evaluarea ochilor acestuia de către un oftalmolog pediatru : ochi roșii, cu secreții sau lăcrimare excesivă , durere oculară, deviații oculare, strângerea pleoapelor, închiderea unui ochi, frecarea oculară, sensibilitate accentuată la lumină, pupila albă, apropierea de obiecte ,înclinarea capului când fixează atent un obiect, dureri de cap frecvente, evitarea contactului vizual și incapacitatea de a urmări un obiect .De asemenea, dacă părinții prezintă boli cu posibilă transmitere genetică ( cataractă congenitală, glaucom congenital, atrofie de nerv optic , retinoblastom ) primul consult oftalmologic trebuie să fie efectuat în primele 3-6 luni de viață.

Marea majoritate a afecțiunilor oftalmologice la copil au tratamente eficiente, cu condiția ca acestea să fie detectate precoce , asigurând astfel nu doar o vedere bună, ci și o dezvoltare de ansamblu optimă pentru copiii noștri.

Sevan Simona • 5 august 2024 • Educație Parentală

Înapoi la articole