VICIILE DE REFRACTIE

Viciile de refractie (miopia ,hipermetropia, astigmatismul) sunt frecvent transmise genetic ( unul sau mai multi membri ai familiei au afectiunea respectiva) .Exista insa situatii cand aceasta patologie apare la un copil fara istoric familial pozitiv.

3Se referă la dificultatea de a vedea la distanţă, este una dintre condiţiile cele mai comune care necesită ochelari. In ochiul miop, imaginea unui obiect nu se formeaza pe retina ,ci in fata acesteia, mai frecvent datorita unui ochi mai lung.Miopia apare de obicei în jurul vârstei de 7-8 ani ,insa si mai tarziu, cursul tipic, indiferent dacă ochelarii sunt prescrisi sau nu, fiind de crestere a dioptriilor , corelat cu cresterea in lungime a globilor oculari. Ea este frecvent ereditara.Exista insa si miopii forte (cu valori foarte mari) prezente de la nastere. Pentru corectia ei se prescriu lentile de contact sau ochelari cu lentile cu semnul “-“.Copilul cu miopie se apropie de obiecte (de ex. de televizor), , citeste cu cartea aproape de ochi, strange din pleoape” pentru a vedea mai bine, poate avea dificultati scolare.

4Se referă la ochii care nu au corneea (suprafaţa din faţă a ochiului ) perfect rotunda. Ochelarii pot compensa cu uşurinţă acest defect. Poate fi asimptomatic sau se poate asocia cu cefalee, oboseala, dificultati de citire sau lipsa interesului la scoala. Poate fi corectat cu ochelari sau lentile de contact. Corectia astigmatismului se face cu un tip mai special de lentile cu componenta cilindrica.

5Este o altă condiţie care ar putea necesita portul ochelarilor. Aceasta este un viciu de refractie in care imaginea unui obiect nu este focalizata pe retina , ci in spatele retinei, frecvent datorita unui ochi mai scurt. Poate genera dureri de cap, oboseala, deviatie oculara, dificultati scolare. O anumită valoare a hipermetropiei este normala la copii si nu necesita portul ochelarilor. Excepţia fac cazurile de hipermetropie foarte mare care scade acuitatea vizuala si necesita corectie optica (ochelari). Insa, daca hipermetropia se asociaza cu strabismul convergent, portul ochelarilor este indicat chiar si la valori ale hipermetropiei considerate normale pentru varsta copilului. Corectia ei se face cu lentile cu semnul “+”.

De ce sunt prescrisi ochelarii copiilor ?

6

Cel mai frecvent ei sunt prescrisi pentru a corecta viciile de refractie descrise mai sus, aducand imaginea obiectului privit pe retina, asigurand astfel o vedere clara.

Un alt motiv pentru a prescrie ochelari este de a trata ambliopia sau “ochi lenes”. Ambliopia este o condiţie în cazul în care dezvoltarea vederii la nivelul creierului este alterata, deoarece unul sau ambii ochi nu primesc stimulare vizuala buna. Una din cauze este diferenta de dioptrii intre cei doi ochi. De exemplu, un ochi poate avea astigmatism, în timp ce celalalt nu.Imaginea neclara a ochiului cu astigmatism va fi eliminata la nivel cortical, cei doi ochi fiind in competitie. Ochelarii, prin urmare, sunt necesari pentru a preveni sau trata ambliopia .

In anumite tipuri de strabism (ex:strabismul convergent indus de hipermetropie), portul ochelarilor poate sa duca la “disparitia” deviatiei ochilor.

In caz de vedere dubla (diplopie), prescrierea ochelarilor cu lentile prismatice poate elimina acest simptom .

 • Telefon: 0264 532 874
 • Telefon: 0364 148 959
 • Telefon: 0728 006 138
 • clinicairiscluj@gmail.com
 • Str. Calea Mănăştur nr. 13 – Cluj Napoca

Program

 • Luni 09:00 AM – 19:00 PM
 • Marti 09:00 AM – 19:00 PM
 • Miercuri 09:00 AM – 19:00 PM
 • Joi 09:00 AM – 19:00 PM
 • Vineri 09:00 AM – 18:00 PM
 • Sambata Inchis
 • Duminica Inchis