Sugestii pentru un consult oftalmologic plăcut la copilul mic

14Vizitele la doctor sunt parte din viața fiecărui copil, dar uneori pot fi inconfortabile sau pline de teamă pentru copil și dificile pentru părinți.Iată câteva sugestii pentru un consult cât mai plăcut:

  • Când faceți programarea ,evitați orele de somn ale copilului sau orele la care copilul dumneavoastră este obosit

  • Noi vă punem la dispoziție în cadrul clinicii un spațiu de joacă pentru copii, însă copilul poate fi însoțit de jucăria preferată dacă aceasta îi oferă un plus de confort

 

 

  • Pregătiți-vă copilul pentru consultație povestind cu acesta:în cursul consultației va denumi imagini cu animale sau obiecte, va fi examinat cu lumină, va privi un balon colorat, ne vom ”juca” examinând fiecare ochi în parte, prin acoperirea celuilalt ochi,

vom face ”poze” împreună cu mami sau tati.

1516

 

 

  • La ce sa va asteptati la prima consultatie oftalmologica a copilului dumneavoastra?

O evaluare a vederii (acuitatii vizuale) este primul pas. Fiecare ochi va fi verificat separat. Acest lucru este important, deoarece un copil se poate comporta în mod normal, chiar daca un ochi este orb, cu condiţia ca celălalt ochi sa vada bine.Copilul nu este prea mic pentru evaluarea acuitatii vizuale nici sub varsta de 1 an, pentru fiecare etapa din dezvoltarea sa vizuala existand teste specifice.

Cu teste specifice se poate evalua gradul de dezvoltare al vederii binoculare ( capacitatea copilului de a-si utilize sincron ambii ochi), vederea stereoscopica (tridimensionala) fiind etapa cea mai evoluata a acesteia.

Medicul va verifica, de asemenea, alinierea globilor ocular (prezenta sau absenta strabismului).. Starea de sănătate a părţii din faţă a ochilor  (polului anterior)şi reacţiile pupilelor sunt, de asemenea, verificate.

Următorul pas este evaluarea dioptriilor (prezenta sau absenta viciilor de refractive) cu aparate adaptate varstei copilului.

Examinarea ochilor dupa instilarea picaturilor care dilata pupila si relaxeaza muschii din interiorul ochilor este si ea necesara. Aceasta permite medicului să evalueze cristalinul (lentila din ochiul uman prin a carei opacifiere apare cataracta) şi fundul de ochi (retina si nervul optic). După examinare, pupilele vor rămâne dilatate pentru mai multe ore. Acest lucru duce la incetosarea temporara a vederii , precum si la o sensibilitate crescuta la lumina soarelui.

  • Noi încercăm să transformăm pașii consultației oftalmologice într-o experiență cât mai placută , care include tot felul de ”jucării” și aparate interesante, însă adesea este nevoie de instilarea în ochii copilului dumneavoastră a picăturilor care dilată pupila, act care crează disconfort copiilor cu un nivel ridicat de sensibilitate.Copiii reacționează adesea pozitiv, dacă sunt informați, în concordanță cu vârsta pe care o au, despre această parte a consultației oftalmologice.

În funcție de nivelul de colaborare al copilului, de necesitatea instilării picăturilor și a tipului de patologie oculară timpul necesar consultației poate ajunge și la o oră.

  • 1718
  • Prezența dumneavoastră este extrem de importantă ,mai ales în cazul copiilor mici. Sunteți legătura lor cu ceea ce înseamnă siguranță și confort.Stați aproape de copilul dumneavoastră în timpul consultației și , la nevoie, luați-l în brațe.

Vă așteptăm cu drag !

CategoryHome

Leave a Reply