STRABISMUL LA COPIL

Strabismul reprezinta deviatia unuia sau ambilor ochi alternativ din pozitia lor normala.

In functie de directia in care deviaza ochiul, strabismul poate fi:

 • Convergent -ochiul deviaza spre nas
 • Divergent -ochiul deviaza spre temporal (in afara)
 • Hipertropii -ochiul deviaza in sus
 • Hipotropii -ochiul deviaza in jos

 

STRABISMUL CONVERGENT

9 

Strabismul convergent  congenital  este un tip de strabism in care ochii sunt “incrucisati”, adică, în timp ce un ochi se uită drept înainte, celalalt ochi este deviat  spre nas. Unii copii pot prezenta deviatia alternanta cand a unui ochi ,cand a celuilalt, semn ca sunt folositi, pe rand, ambii ochi (semn favorabil) .Altii prezinta deviatia constanta a  aceluias ochi (semn nefavorabil), ceea ce duce la excluderea ochiului deviat de catre creier, prin nefolosirea lui aparand ambliopia ( vederea scazuta in ochiul deviat).

În primele luni de viaţă deviatia intermitenta a ochilor este normala. Dacă  alinierea anormala a ochilor persista si după primele 4-6 luni, un consult  efectuat de un oftalmolog pediatru este obligatoriu.

Desi cauza este necunoscuta, se crede că problema de bază constă în incapacitatea creierului de a coordona mişcarea ochilor.

Tratamentul strabismului convergent congenital consta de obicei in intervenţie chirurgicală . Înainte de operaţie si alţi factori trebuie să fie luati în considerare. Dacă ambliopia ( vederea scazuta)  este prezenta, această vedere scazuta trebuie să fie tratata  imediat. Acest lucru este realizat prin ocluzia (acoperirea) ochiul  bun pentru a forta creierul sa utilizeze ochiul cu vederea scazuta. Acest lucru nu va corecta deviatia ochiului, ci va egaliza vederea celor doi ochi, îmbunătăţind rezultatul interventiei chirurgicale.Atunci cand exista o hipermetropie semnificativa, ochelarii trebuie să fie prescrisi  , “purtarea ochelarilor” putand diminua deviatia strabica. Corecţia chirurgicala are  nu numai rolul de a  îmbunătăţi aspectului copilului (rol estetic ). Atunci când ochii sunt aliniati greşit în copilărie, vederea binoculară ( capacitatea creierului de a folosi cei doi ochi împreună) , nu se dezvoltă. Prin alinierea precoce a ochilor exista sansa ca acel copil sa prezinta vedere binoculara.

Chiar şi după o intervenţie chirurgicală de succes, urmarirea periodica  a copilului de catre un oftalmolog pediatru este necesara.

Strabismul convergent acomodativ se referă la o “incrucisare” a ochilor cauzata de hipermetropie. Copiii care sunt hipermetropi focalizeaza automat pe obiecte la distanţă şi la aproape prin  “acomodatie”. La unii copii care sunt hipermetropi, acest efort acomodativ este asociat cu un reflex de “incrucisare” a ochilor mai accentuat, cu aparitia strabismului convergent acomodativ. Vârsta obişnuită de debut este cuprinsă între 2 şi 4 ani.

Oftalmologul pediatru va efectua toate testele necesare pentru a va confirma dacă copilul dumneavoastră are un strabism convergent acomodativ . Portul ochelarilor scade “efortul acomodativ” si astfel scade  si “incrucisarea” reflexa a ochilor.Astfel, strabismul poate chiar sa dispara atata timp cat copilul poarta ochelarul prescris.

Este chirurgia recomandata? Dacă ochelarul prescris pentru corectia hipermetropiei face sa dispara deviatia ochilor ,atunci chirurgia nu este recomandata (copilul va purta ochelarii).Daca o deviatie inestetica persista si dupa portul ochelarilor,  interventia chirurgicala este luata in discutie.

De ce este importanta o buna aliniere a ochilor inca din  copilărie? În afară de îmbunătăţirea evidentă în aspectul copilului, alinierea corecta a globilor oculari permite creierului dezvoltarea normala a vederii binoculare.O  vedere binoculară normala permite o perceptie tridimensionala a obiectelor . În plus, un copil cu o aliniere oculara buna este la risc scazut de a dezvolta ambliopie.

Pseudoesotropia ( falsul strabism convergent) se referă la aspectul de ochi “incrucisati’ la un copil ai cărui ochi sunt de fapt perfect aliniati. Acest lucru este frecvent la sugari şi copii mici care au o baza  larga, plata  a nasului si eventual un pliu cutanat (epicant) care  acopera partea interioară a ochiului, în special atunci când copilul priveste spre partea nazala. Cu maturizarea fetei  pielea se deplaseaza la distanta de ochi, eliminând astfel aspectul de strabism convergent.

STRABISMUL DIVERGENT (EXOTROPIA)

Exotropia se referă la o deviatie a ochilor spre exterior. Deşi ,de obicei ,exotropia debuteaza in jurul varstei de 2-4 ani, ea poate sa apara totusi la orice vârstă.

Care sunt semnele de exotropie?

O deviatie spre exterior a  ochilor poate fi semnul primar. Iniţial, această formă de strabism poate fi văzută numai atunci când copilul este obosit. De obicei, deviatia se observă mai mult atunci când copilul se uită la distanţă şi nu la fel de mult atunci când obiectul fixat este aproape. Unii copii cu exotropie  închid un ochi la lumina puternica si uneori se  plâng de vedere dubla.

Cum se face diagnosticul?

Oftalmologul  pediatru va efectua toate testele necesare pentru a stabili dacă copilul dumneavoastră are o exotropie.

Este chirurgia necesara?

Pentru a îmbunătăţi  alinierea oculara chirurgia poate fi recomandata recomandată in anumite situatii: ■ Dacă exotropia este prezenta mai mult de 50% din fiecare zi. ■ În cazul în care frecvenţa exotropiei se agraveaza in timp si nu raspunde la un tratamentul ortoptic .■ Dacă există o exotropie semnificativa si inestetica ■ Dacă există dovezi de  alterare a “vederii binoculare.” Acest lucru se referă la capacitatea creierului de a folosi ambii ochi împreună ca o singură unitate. Printre alte beneficii, aceasta permite perceptia optima a profunzimii obiectelor. În cazul în care niciunul dintre aceste criterii nu este indeplinit, intervenţia chirurgicală nu este ,in general, recomandată , alternative fiind exercitiile ortoptice sau chiar simpla observatie.

Evolutia exotropiei poate fi variabila: poate fi stationara, poate sa se amelioreze sau sa se agraveze.

STRABISMUL ADULTULUI

Strabismele adultului pot fi de mai multe tipuri:

■ Strabismul este prezent din copilarie si nu a fost corectat.

■ Strabismul a aparut din copilarie, a fost corectat chirurgical, dar o deviatia a persistat sau a reaparut

■Strabismul debuteaza la varsta de adult-cauzele posibile fiind:traumatisme orbitocraniene, accidente vasculare cerebrale,diabetul zaharat, paralizii de nervi cranieni,  boli inflamatorii sau tumorale ale creierului ,anevrisme intracraniene, miastenia gravis,boli endocrine (oftalmopatia tiroidiana) sau intervenţii chirurgicale ocular (chirurgia cataractei, dezlipirii de retina).

Cum se manifesta strabismul la adult?

 

Daca deviatia ochilor a survenit in copilarie pacientul poate fi asimptomatic si poate avea sau nu ambliopie (vedere scazuta in ochiul care deviaza mai frecvent).

Daca strabismul debuteaza la varsta de adult pacientul acuza diplopie (vedere dubla) si poate prezenta o pozitie anormala a capului (torticolis) sau isi acopera un ochi pentru a contracara vederea dubla. Diplopia semnifica perceptia de catre pacient a doua imagini ale aceluias obiect.Ea apare atunci cand ochii care au fost initial cu axe paralele, isi pierd alinierea normala.Diplopia nu apare la copilul mic intrucat creierul acestuia elimina imaginea ochiului deviat, fenomen care nu mai este posibil si la adult.

Ce optiuni de tratament exista?

Strabismele adultului pot fi tratate medical su chirugical in functie de caz:

 • Ochelarii cu lentile prismatice– elimina vederea dubla , principalul element de discomfort al strabismului debutat la varsta adulta. Sunt utili pe durata de asteptare a recuperarii strabismelor paralitice sau la pacientii care refuza sau au contraindicatii pentru interventia chirurgicala.
 • Interventia chirurgicala-are ca scop alinierea globilor oculari (deci corectia din punct de vedere esthetic) si eliminarea diplopiei (implicit si a torticolisului posibil asociat); vezi chirurgia strabismului.
 • Toxina botulinica-in cazuri selectate

 

 

 

CHIRURGIA STRABISMULUI

Chirurgia strabismului  implica o interventie chirurgicala  asupra muschilor care deplaseaza ochiul in diverse directii, cu scopul de a creste sau reduce forta acestora.

Acest tip de operatie se poate realiza in conditii de anestezie generala (mai ales la copii) dar si locoregionala (la adulti).

 

Operatia consta in realizarea unei incizii foarte mici la nivelul membranei clare care acoperă partea alba a ochiului (conjunctiva). Prin aceasta incizie se localizeaza si se intervine asupra muschiului oculomotor. Interiorul globului ocular nu este afectat în timpul acestui tip de intervenţie chirurgicală (operatia se desfasoara la “suprafata “ ochiului).

Se opereaza doar ochiul deviat?

Depinde. Interventia chirurgicala poate fi efectuata pe unul sau pe ambii ochi, pe un numar variabil de muschi,in functie de fiecare caz in parte.Chiar daca strabismul afecteaza un singur ochi, chirurgul poate decide interventia chirurgical ape ambii ochi, intrucat acestia lucreaza impreuna.

Este nevoie de mai multe operatii?

In majoritatea cazurilor o singura interventie chirurgicala  rezolva strabismul. Insa, exista situatii cand este mai prudent ca strabismul sa fie corectat in mai multi pasi, pentru a evita supracorectiile (corectiile excessive) sau cand rezultatul esthetic dupa prima operatie nu este multumitor, necesitand si o a doua interventie chirurgicala.

La ce varsta poate fi operat strabismul?

Practic corectia chirurgicala a strabismului se poate face aproape la orice varsta.Uneori, operatia este recomandata precoce, chiar la sugar, copilul avand sansa dezvoltarii vederii binoculare normale (vederea tridimensionala fiind etapa ei cea mai evoluata).

Rezultatul operatiei este constant toata viata?

Chiar daca interventia chirurgicala initiala este corecta si are rezultatul asteptat (ochi aliniati), unii pacienti pot prezenta dupa cativa ani sau decenii reaparitia deviatiei strabice sau devierea ochiului in directie opusa, ceea ce necesita o noua interventie chirurgicala corectoare.

Sunt posibile complicatii operatorii?

Orice interventie chirurgicala prezinta teoretic riscuri legate de anestezie sau de operatia in sine. Practic, chirurgia strabismului se asociaza cu o rata extrem de mica a complicatiilor.Cel mai frecvent apar subcorectia strabismului (postoperator mai exista o deviatie strabica restanta) sau supracorectia (ochiul este deviat postoperator in directive opusa celei initiale).

La adult exista riscul diplopiei (vederii duble) postoperatorii , dar aceasta apare rareori si are ,de obicei, character temporar.

 

La ce sa ne asteptam postoperator?

Disconfortul postoperator este unul minim.Ochii pot fi rosii si pleoapele pot fi edematiate (umflate), mai ales atunci cand s-a intervenit pe mai multi muschi la acelasi ochi, insa aceste manifestari dispar in 2-3 saptamani, cu tratament .Firele de sutura sunt rezorbabile, deci nu trebuie scoase la distanta de operatie, iar cicatricile postoperatorii sunt invizibile cu ochiul liber.

Ochii nu se panseaza decat daca s-a intervenit pe mai multi muschi la acelasi ochi, sau in cazul chirurgiei reglabile (vezi mai jos).Timp de 2 saptamani pacientul va urma tratament local cu picaturi cu antibiotic si antiinflamator.

!!!Atentie:Operatia corecteaza pozitia incorecta a globilor oculari, NU face sa dispara si dioptriile copilului si NU corecteaza vederea unui ochi ambliop (ochi “lenes”).

In functie de fiecare caz, medicul oftalmolog va decide daca portul ochelarilor mai este necesar si postoperator (frecvent copilul ramane cu ochelari) , precum si valoarea dioptriilor din ochelari.

La copil, operatia NU semnifica finalul tratamentului. Copilul va fi urmarit periodic in scopul tratarii altor tulburari associate strabismului (ex.:ambliopie, tulburari ale vederii binoculare, vicii de refractive).

Ce este chirurgia reglabila?

Este un tip de interventie chirurgicala aplicabila la adultul cooperant, la care rezultatul postoperator este mai putin predictibil, si la care se doreste posibilitatea de modificare a rezultatului postoperator prin manevre care se aplica fie in aceeasi zi ,fie in ziua consecutiva celei operatorii.In chirurgia reglabila tehnica este similara celei standard, cu excepţia faptului că nodurile de sutura sunt plasate astfel incat sa fie accesibile chirurgului si la cateva ore dupa operatie. Dacă alinierea oculara nu este satisfacatoare,nodurile pot fi stranse sau relaxate la cateva ore dupa operatie . Aceşti paşi finali sunt realizati cu pacientul treaz şi cu suprafaţa ochiului anesteziata cu picaturi.

 

 • Telefon: 0264 532 874
 • Telefon: 0364 148 959
 • Telefon: 0728 006 138
 • clinicairiscluj@gmail.com
 • Str. Calea Mănăştur nr. 13 – Cluj Napoca

Program

 • Luni 09:00 AM – 19:00 PM
 • Marti 09:00 AM – 19:00 PM
 • Miercuri 09:00 AM – 19:00 PM
 • Joi 09:00 AM – 19:00 PM
 • Vineri 09:00 AM – 18:00 PM
 • Sambata Inchis
 • Duminica Inchis