PTOZA PALPEBRALA

11Ptoza palpebrala se refera la o pozitie mai coborata decat normalul a uneia sau ambelor pleoape. Gradul de coborare este variabil,in cazurile grave pleoapa putand acoperi partial sau total pupila, interferand astfel cu dezvoltarea vederii si ducand la aparitia ambliopiei (vederii scazute in ochiul cu pupila acoperita).

La copil ptoza palpebrala poate sa apara din mai multe cauze:

*ptoza congenital ( mostenita sau nu)

*paralizia unor filete nervoase din nervul cranian III

*Sindrom Horner: Ptoza palpebrala, mioza (pupila mica),enoftalmie (ochi mai infundat in orbita), anhidroza+/- diferenta de culoare intre cei doi ochi (heterocromie).

*Sindrom Marcus-Gunn: pleoapa se ridica cand copilul mesteca, suge sau isi deplaseaza mandibula in partea opusa.

*Traumatisme la nastere

*Edem sau tumori palpebrale pot produce o ptoza mecanica

 

PTOZA PALPEBRALA CONGENITALA

Ptoza poate fi prezenta de la nastere (ptoza congenitala), dar poate sa apara si mai tarziu in viata. In cele mai multe cazuri de ptoza congenitala, problema este izolata si nu afecteaza vederea. Orice ptoza palpebrala aparuta la un copil sau adult, anterior fara anomalii de pozitie palpebrala ,cu caracter evolutiv, poate semnala o grava problema medicala , necesitand consult si investigatii obligatorii.

De ce apare ptoza congenitala?

Pleoapa este ridicata prin contractia muschiului ridicator al pleoapei superioare.

In cele mai multe cazuri de ptoza congenitala, cauza este reprezentata de o disgenezie a acestui muschi ( muschiul este inlocuit de tesut anormal ceea ce scade capacitatea de contractie a acestuia).Prin urmare, afectiunea este denumita frecvent ptoza congenital miogenica.

Ce efecte negative are ptoza palpebrala?

In afara de aspectul inestetic generat de caderea pleoapei, pozitia anormala a acesteia poate duce la:

 • Ambliopie de ocluzie-daca pleoapa acopera pupila, ochiul nu primeste stimulul necesar pentru dezvoltarea vederii in creier, ramanand astfel cu o performanta vizuala redusa
 • Astigmatism-pleoapa poate exercita compresiune pe suprafata ochiului (cornee), cu deformarea acesteia si scaderea vederii
 • Torticolis ocular- pentru a contracara pozitia cazuta a pleoapei si acoperirea pupilei, copilul adopta o pozitie anormala a capului, cu barbia ridicata, pentru a cobori ochiul si a privi astfel pe sub pleoapa coborata

Copiii cu ptoza palpebrala uni sau bilaterala necesita o consultatie atenta, care sa include si istoricul medical al copilului si cel familial (unele ptoze palpebrale se mostenesc).Fotografii ale copilului  pot contribui la stabilirea debutul ptozei si la analiza evolutiei ei in timp.

Tratament

 

Observatia copilului se indica in cazurile de ptoza usoara, fara semne de ambliopie, fara pozitii anormale ale capului. In functie de severitatea ptozei reevaluari sunt necesare la 3-12 luni, pentru a urmari eventuala ambliopie instalata, fotografierea periodica a copilului fiind utila in monitorizare.Uneori, ptoza congenitala se amelioreaza spontan cu inaintarea in varsta.

Tratamentul chirurgical se poate efectua la varste variabile in functie de severitatea ptozei.Operatia precoce poate fi necesara daca ptoza determina ambliopie sau torticolis important. Insa,frecvent interventia chirurgicala poate fi temporizata pana la 3-4 ani sau chiar mai mult, varsta la care si masuratorile preoperatorii sunt mai exacte. Operatia consta in interventia la nivelul muschiului ridicator al pleoapei superioare cu scopul de a creste puterea sa de ridicare a pleoapei.

 • Telefon: 0264 532 874
 • Telefon: 0364 148 959
 • Telefon: 0728 006 138
 • office@clinicairis.ro
 • Str. Calea Mănăştur nr. 13 – Cluj Napoca

Program

 • Luni 09:00 AM – 19:00 PM
 • Marti 09:00 AM – 19:00 PM
 • Miercuri 09:00 AM – 19:00 PM
 • Joi 09:00 AM – 19:00 PM
 • Vineri 09:00 AM – 18:00 PM
 • Sambata Inchis
 • Duminica Inchis