Astigmatismul

Astigmatismul este viciul de refracție care se definește prin suprafața neregulată a corneei ( țesutul transparent situat in fata irisul). Vederea este încețoșată, dublată sau distorsionată din cauza că lumina este răspândită în mai multe puncte pe retină. Afecțiunea poate fi asimptomatică sau poate fi asociată cu cefalee, oboseală, dificultăți de citire sau lipsa interesului școlar și afectează atât vederea de aproape cât și cea la distanță.

Care sunt simptomele astigmatismului la copii?

Miopia
  • În cele mai multe cazuri, copiilor le sunt prescriși ochelari de vedere pentru a corecta viciile de refracție descrise mai sus, aducând imaginea obiectului privit pe retină și asigurând astfel o vedere clară.
  • Ambliopia sau „ochiul leneș” este un alt caz relativ frecvent întâlnit în rândul copiilor în care medicii specialiști prescriu ochelari de vedere. Ambliopia este condiția în care dezvoltarea vederii la nivelul creierului este alterată, deoarece unul sau ambii ochi nu primesc stimulare vizuală corectă. Una din cauzele afecțiunii este diferența de dioptrii dintre cei doi ochi. Spre exemplu, un ochi poate avea astigmatism în timp ce celălalt să fie sănătos. Imaginea neclară a ochiului cu astigmatism va fi eliminată la nivel cortical, cei doi ochi fiind în competiție. Ochelarii, prin urmare, sunt necesari pentru a trata sau  a preveni ambliopia.
  • În cazul anumitor tipuri de strabism (strabismul indus de hipermetropie), purtarea ochelarilor poate duce la dispariția deviației ochilor.
  • Prescrierea ochelarilor cu lentile prismatice în cazul pacienților cu vedere dublă (diplopie) poate corecta sau chiar elimina acest simptom.