Strabismul adultului

Strabismele adultului pot fi de mai multe tipuri:

■ Strabismul este prezent din copilărie și nu a fost corectat.

■ Strabismul a apărut din copilarie, a fost corectate chirurgical, dar o deviație a persistat sau a reapărut

■Strabismul debutează la vârsta de adult cauzele posibile fiind: traumatisme orbito craniene, accidente vasculare cerebrale, diabetul zaharat, paralizii de nervi cranieni, boli inflamatorii sau tumorale ale creierului, anevrisme intracraniene, miastenia gravis, boli endocrine (oftalmopatia tiroidiana) sau intervenţii chirurgicale oculare(chirurgia cataractei, dezlipirii de retină).

Dacă deviația ochilor a survenit în copilărie pacientul poate fi asimptomatic și poate avea sau nu ambliopie (vedere scăzută în ochiul care deviază mai frecvent).

Dacă strabismul debutează la vârsta de adult, pacientul acuză diplopie (vedere dublă) și poate prezenta o poziție normală a capului (torticolis) sau își acoperă un ochi pentru a contracara vederea dublă. Diplopia semnifică percepția de către pacient a doua imagini ale aceluiași obiect. Ea apare atunci cand ochii care au fost inițial cu axe paralele, își pierd alinierea normală. Diplopia nu apare la copilul mic întrucat creierul acestuia elimină imaginea ochiului deviat, fenomen care nu mai este posibil și la adult.

Strabismele adultului pot fi tratate medical sau chirugical în funcție de caz:

  • Ochelarii cu lentile prismatice– elimină vederea dublă, principalul element de disconfort al strabismului debutat la vârsta adultă. Sunt utili pe durata de așteptare a recuperării strabismelor paralitice sau la pacienții care refuză sau au contraindicații pentru intervenția chirurgicală.
  • Intervenția chirurgicală - are ca scop alinierea globilor oculari (deci corecția din punct de vedere estetic) și eliminarea diplopiei (implicit și a torticolisului posibil asociat); vezi chirurgia strabismului.

Toxina botulinica- în cazuri selectate

Chirurgia strabismului implică o intervenție chirurgicală asupra mușchilor care deplasează ochiul în diverse direcții, cu scopul de a crește sau reduce forța acestora.

Acest tip de operație se poate realiza în conditii de anestezie generala (mai ales la copii) dar si locoregionale (la adulti).

Operația constă în realizarea unei incizii foarte mici la nivelul membranei clare care acoperă partea alba a ochiului (conjunctiva). Prin aceasta incizie se localizează și se intervine asupra mușchiului oculomotor. Interiorul globului ocular nu este afectat în timpul acestui tip de intervenţie chirurgicală (operația se desfășoară la “suprafața “ ochiului).

Depinde. Interventia chirurgicală poate fi efectuată pe unul sau pe ambii ochi, pe un număr variabil de muschi, în funcție de fiecare caz în parte. Chiar dacă strabismul afectează un singur ochi, chirurgul poate decide interventia chirurgical ape ambii ochi.

Este nevoie de mai multe operații?

În majoritatea cazurilor o singură intervenție chirurgicală rezolvă strabismul, însă există situații când este mai prudent ca strabismul să fie corectat în mai mulți pași pentru a evita supracorecțiile (corectii excesive), sau când rezultatul estetic după prima operație nu este mulțumitor, necesitând și o a doua intervenție chirurgicală.

La ce varstă poate fi operat strabismul?

Practic corecția chirurgicală a strabismului se poate face aproape la orice vârstă. Uneori, operația este recomandată precoce, chiar la sugar, copilul având șansa dezvoltării vederii binoculare normale (vederea tridimensionala fiind etapa ei cea mai evoluată).

Rezultatul operației este constant toata viața?

Chiar dacă intervenția chirurgicală inițială este corectă și are rezultatul așteptat (ochi aliniați), unii pacienți pot prezenta după cațiva ani sau decenii reapariția deviației strabice sau devierea ochiului în direcție opusă, ceea ce necesită o nouă intervenție chirurgicală corectoare.

Sunt posibile complicații operatorii?

Orice intervențiie chirurgicală prezintă teoretic riscuri legate de anestezie sau de operația în sine. Practic, chirurgia strabismului se asociază cu o rată extrem de mica a complicațiilor. Cel mai frecvent apar subcorectia strabismului (postoperator mai există o deviație strabică restantă) sau supracorecția (ochiul este deviat postoperator în directive opusă celei inițiale).

La adult există riscul diplopiei (vederii duble) postoperatorii, dar aceasta apare rareori și are, de obicei, character temporar.

Disconfortul postoperator este unul minim. Ochii pot fi roșii și pleoapele pot fi edematiate (umflate), mai ales atunci cand s-a intervenit pe mai mulți muschi la același ochi, însă aceste manifestări dispar in 2-3 saptamani, cu tratament. Firele de sutură sunt resorbabile, deci nu trebuie extrase la distanța de operație, iar cicatricile postoperatorii sunt invizibile cu ochiul liber.

Ochii nu se pansează decât dacă s-a intervenit pe mai mulți mușchi la același ochi, sau în cazul chirurgiei reglabile (vezi mai jos). Timp de 2 saptamani pacientul va urma tratament local cu picături cu antibiotic și antiinflamator.

!!!Atentie: Operația corectează poziția incorectă a globilor oculari, NU face să dispară și dioptriile copilului și NU corectează vederea unui ochi ambliop (ochi “leneș”).

În funcție de fiecare caz, medicul oftalmolog va decide dacă portul ochelarilor mai este necesar și postoperator (frecvent copilul ramane cu ochelari), precum și valoarea dioptriilor din ochelari.

La copil, operația NU semnifică finalul tratamentului. Copilul va fi urmărit periodic în scopul tratării altor tulburări asociate strabismului (ex.:ambliopie, tulburări ale vederii binoculare, vicii de refractie).

Este un tip de intervenție chirurgicală aplicabilă la adultul cooperant, la care rezultatul postoperator este mai puțin predictibil și la care se dorește posibilitatea de modificare a rezultatului postoperator prin manevre care se aplica fie în aceeași zi, fie în ziua consecutivă celei operatorii. În chirurgia reglabilă tehnică este similară celei standard, cu excepţia faptului că nodurile de sutură sunt plasate astfel încât să fie accesibile chirurgului și la cateva ore după operație. Dacă alinierea oculară nu este satisfăcătoare, nodurile pot fi strânse sau relaxate la cateva ore după operație. Aceşti paşi finali sunt realizati cu pacientul treaz şi cu suprafaţa ochiului anesteziată cu picături.