Controlul progresiei miopiei

Miopia este afecțiunea oculară care se manifestă prin alterarea vederii la distanță, în timp ce obiectele situate în apropierea ochilor sunt percepute clar . Unii copii sănătoși dezvoltă miopie, în ultimii ani observându-se creșterea procentului de miopi la nivel mondial și reducerea vârstei la care debutează această afecțiune. În mod caracteristic, miopia debutează în primii ani de școlarizare (la vârsta de 6-8 ani), riscul de miopizare fiind mai mare la copiii care au unul sau ambii părinți miopi, în apariția miopiei fiind implicate multiple gene.

Principala cauză  a acestei patologii este creșterea excesivă în lungime a globilor oculari. Acest mecanism face ca miopia să progreseze, atâta timp cât lungimea axială a globilor oculari crește, chiar dacă copilul poartă ochelari.

Cum putem controla progresia miopiei la copil?

Nu există o metodă eficientă în toate cazurile de miopie, scopul utilizării acestor terapii fiind de a încetini progresia (cu 40-65 % față de evoluția fără intervenție), reducând astfel riscul de dezvoltare al miopiei mari și al complicațiilor acesteia (dezlipire de retină, glaucom, cataractă).

Selecția metodei revine medicului specialist oftalmolog și depinde de mai multe aspecte precum vârsta copilului, ritmul de progresie, nivelul de cooperare al acestuia la tipul de terapie, diametrul pupilar.

  • Atropina;
  • Ortokeratologia sau lentilele de contact moi multifocale;
  • Lentilele cu segmente de defocalizare incorporate (MiYOSMART);
  • Timpul petrecut în aer liber ( peste 2 ore/zi sau peste 15 ore/saptamana);