AMBLIOPIA (OCHIUL “LENES”)

1

Ambliopia se referă la vederea redusă în unul sau ambii ochi. In mod normal,  vederea este “imprimata” in creier in copilaria timpurie, iar daca acest proces este întrerupt, ambliopia se instaleaza. Ambliopia afecteaza aproximativ 2% din toţi copiii, existand deseori un istoric familial pozitiv pentru această afectiune.

Vederea in ochiul ambliop este scazuta chiar şi cu ochelari! Ambliopia este de multe ori reversibilă cu tratament adecvat, insa numai daca copilul este consultat si tratat sub varsta de 7 ani, preferebil incepand de la o varsta de sub 3 ani. Termenul de “ochi lenes” este adesea utilizat pentru a descrie ambliopia . Ea apare datorita nestimularii corespunzatoare a ochiului afectat, ceea ce face ca in zona din creier care deserveste acest ochi sa nu se dezvolte corespunzator simtul vizual.

Ce cauzeaza ambliopia?

Cauzele sunt variate si includ: ■ Strabismul :Atunci când ochii nu sunt aliniati, creierul copilului va selecta imaginea ochiului nedeviat pentru a vedea lumea, în timp ce imaginea ochiului deviat va fi “suprimată “.■ Anizometropia: Aceasta se referă la o diferenta de dioptrii intre cei doi ochi. Dacă ochelarii nu sunt utilizati, ochiul care trimite la creier imagini neclare (ochiul cu dioptrii mai mari) este la risc de a dezvolta ambliopie ■ Ocluzia: Orice boală oculară care blochează formarea imaginilor pe suprafaţa din spate a ochiului (retina) pot cauza ambliopie (ex: cataracta congenitala, opacităţi corneene sau ptoza palpebrala). ■ Nistagmusul:pacientii care prezinta “ochii  jucausi” nu pot focaliza corect cand privesc obiectele, factor ce determina instalarea ambliopiei.

Care sunt semnele de ambliopie?

Cu excepţia cazului în care o anomalie oculara este evidentă (de exemplu:strabismul, ptoza palpebrala sau o cataracta densa), ambliopia poate să nu aibă semne evidente. Când un singur ochi este afectat, copilul nu se va plânge, de obicei, de vedere înceţoşată si nici nu prezinta un comportament neobişnuit. Din fericire, la copii mici supusi consultatiei de screening vizual efectuata de un oftalmolog pediatru  ,ambliopia poate fi detectata si tratata. Metodele de testare ale vederii copilului sunt adaptate varstei, deci  ideea ca un copil  este “prea mic “pentru a fi adus la o consultatie este una eronata. O examinare cu picături care dilata pupila este ,in general, realizata intrucat acest lucru permite o evaluare a structurilor interne oculare şi o determinare exacta a dioptriilor ( si a necesitatii portului ochelarilor).

Ambliopia poate fi tratata?

Da. Cheia pentru un tratament de succes al ambliopiei este detectarea timpurie a acesteia (a se vedea screeningul vizual pentru mai multe informaţii) . În cazul în care ambliopia este cauzata de o deviatie a ochiului (strabism), ocluzia (acoperirea cu pansament a ochiului bun) este recomandata, asociata sau nu cu alte metode de tratament. În cazul în care ambliopia este data de anizometropie (diferenta de dioptrii intre ochi), sunt prescrisi ochelarii, în combinaţie cu ocluzia. Dacă există o cataracta sau alte anomalii oculare, chirurgia corespunzătoare pot fi recomandata.

Ocluzia ochiului”bun” este principala metoda de tratament a ambliopiei si cea mai eficienta. Ea se realizeaza cu ocluzoare speciale care aderă la pielea din jurul ochilor. Ocluzoarele purtate peste ochelari sunt mai puţin eficiente şi doar ocazional recomandate.

In cazul în care un copil refuza ocluzia, picaturile cu “atropina” pot fi utile în anumite condiţii. Atropina este instilata in ochiul “bun” pentru a “incetosa” temporar vederea acestui ochi,ceea ce permite copilului să folosească preferential ochiul cu ambliopie. Indiferent de varianta aleasa, copilul va trebui reevaluat periodic. În general, cu cat copilul este mai mic cu atat mai bine raspunde la terapia ambliopiei. După varsta de 7-8 ani, recuperarea vederii in ochiul ambliop are sanse minime de reusita (copilul e “batran” pentru tratamentul ambliopiei).

Ce se întâmplă dacă copilul refuza portul ocluzorului?

Nu este neobişnuit ca copii cu ambliopie sa refuze portul plasturelui. Portul ocluzorului ar trebui să înceapă într-o perioadă când parintele isi poate dedica toata atentia copilului (de exemplu, week-end),cand copilul este odihnit si bine dispus. De obicei, primele zile sunt cele mai dificile. Copilul trebuie antrenat in jocuri sau alte activitati interesante atunci cand se incepe portul ocluzorului. Integrarea copilului intr-un grup de copii care efectueaza acelasi tip de tratament si participarea acestuia la activitati de corectare a ambliopiei au adesea un efect benefic si fac copilul mai cooperant.

Ambliopia poate fi corectata prin operatie?

Nu. Operatia poate corecta viciul de refractie (numarul dioptriilor), deviatia ochilor (strabismul) sau alte anomalii oculare, dar  intrucat vederea este un process care se dezvolta la nivelul creierului , corectia ambliopiei trebuie sa includa metode care sa stimuleze dezvoltarea vederii ochiului “lenes” la nivel cerebral (ex. Ocluzia). Corectia cauzei ambliopiei ar putea ajuta la mentinerea pe termen lung a vederii in ochiul “lenes” dupa incheierea terapiei de dezambliopizare.

Daca nu este tratata ambliopia poate afecta si ochiul bun?

In general, ambliopia afecteaza un singur ochi. Ochiul bun nu este afectat de obicei.Dezavantajos este faptul ca acel copil, mai ales daca are vederea foarte redusa in ochiul “lenes”, va avea practic un singur ochi util (in caz de lezare accidentala a acestuia nu are un ochi bun de rezerva), nu va avea vedere tridimensionala si va fi restrictionat ca adult de la practicarea anumitor meserii .

În cazul în care copilul  sau parintele are ambliopie, ar trebui ca fraţii / copii acestuia să fie evaluati de către un oftalmolog pediatru?

Toti fratii copiilor diagnosticati cu ambliopie sau copii care au parinti cu un “ochi lenes” ar trebui sa fie examinati de catre un oftalmolog pediatru inainte de varsta de 3-4 ani.

 • Telefon: 0264 532 874
 • Telefon: 0364 148 959
 • Telefon: 0728 006 138
 • clinicairiscluj@gmail.com
 • Str. Calea Mănăştur nr. 13 – Cluj Napoca

Program

 • Luni 09:00 AM – 19:00 PM
 • Marti 09:00 AM – 19:00 PM
 • Miercuri 09:00 AM – 19:00 PM
 • Joi 09:00 AM – 19:00 PM
 • Vineri 09:00 AM – 18:00 PM
 • Sambata Inchis
 • Duminica Inchis